1. Ballesjans: Ik moest de betekenis opzoeken toen ik het las, want  ik had er nog nooit van gehoord. Ballesjans is als je je uitslooft om in het middelpunt van de belangstelling te staan.

2. Bilateraaltje: niet leuk, maar heel irritant. We hebben hem op mijn werk: als je een gesprek hebt met de directeur heet dat geen gesprek, maar een bilateraal. Dan is het meteen een stuk minder leuk. Maar het staat wel veel interessanter.

3. Cappuccino zonder melk: hier hoorde ik laatst iemand om vragen. Ik denk dat ze koffie bedoelde.

4. Cavmipot: als je hem nog niet gezien hebt, zoek het op. Dries Roelvink heeft er een liedje over geschreven, met een fantastische videoclip. Een pot met een dubbele bodem voor water, die zelf doseert, zodat je niet kan vergeten je planten water te geven. Dat ze ondertussen gaarkoken in de vensterbank is een ander verhaal, maar daar wil ik het nu niet over hebben.

5. Channelflooding: of vooral wel eens gehoord ‘je zit mijn hele channel te flooden, dat is niet chill dude’ of iets in die trant. Voor mensen op internet, of in whatsappgesprekken die alle aandacht vragen en ervoor zorgen dat anderen niets meer kunnen zeggen.

6. Christenhipster: ‘überhippe christenen die de lord praisen op keiharde beats.’ In plaats van de Buddy-Holly bril dragen zij het montuur Andries-Knevel.

7. Flup: Flup zijn die randjes die over je broek uitpuilen als je een te kleine broek aan hebt, of een te grote buik draagt. Oprah Winfrey noemde het ooit: muffintop.

8. Forellenbakroe: als in ‘Wat een forellenbakroe ben je ook.’

9. Gaffelbok: mijn telefoon heeft de neiging zelf suggesties te doen als ik woorden wil spellen. Over het algemeen denkt hij dat ik het woord ‘gaffelbok’ bedoel, en blijft dit dus heel consequent voorstellen terwijl ik dat eigenlijk nooit wil zeggen, want wanneer heb ik het nou helemaal over een Amerikaanse prairiebok?

10. Gameboyrug: die las ik laatst ergens. Dat is een rug die kinderen krijgen, omdat ze de hele dag over hun telefoons, gameboys en andere technische snufjes hangen. Ik vind het vooral leuk, omdat de journalist in kwestie nog steeds het woord gameboy gebruikt. Zo lekker nostalgisch.

11. Halalpolitie: het is een site (ja, echt! halalpolitie.nl), die nagaat of mensen die zeggen halalproducten te verkopen dat ook echt doen. En ze arresteren mensen die erover liegen.

12. ‘Ik zuig ze zo uit mijn mouw’: dit hoorde ik iemand zeggen die een sollicitatiegesprek had met mij. Hij wilde vertellen hoeveel manieren er waren om een probleem op te lossen, maar hij was ook heel zenuwachtig. Ik snap dat best. Zelf noemde ik ooit een harmonicadeur een accordeondeur.

13. Internettissues: Een specifiek soort Kleenex, in een kartonnendoos met (zo denk ik me in) stoere plaatjes voor hele mannelijke mannen. De doos is gevuld met zachte, papieren doekjes die naast de laptop of pc geplaatst kan worden, om gebruikt te worden bij het kijken naar 18+ sites.

14. Koekenbakker: het woord bestaat al heel lang, en iedereen kent het, maar ik vind dat we het meer moeten gaan bezigen. Er zijn weinig scheldwoorden zo leuk en gezellig als het woord ‘koekenbakker.’

15. Komkommerdieren: Van de zomer gehoord en gelezen, want we mochten die wolf zonder verblijfsvergunning toch niet al te serieus nemen. Ik vind dat we hem erin moeten houden voor een ieder die doet alsof hij belangrijk is, maar het eigenlijk niet is: ‘Wat een komkommerwolf.’

16. Ongooglebaar: Als je een ware ninja bent, een stealthmaster. Als zelfs de NSA je niet weet te vinden: ongooglebaar.

17. Pedofilatelist: Ze bestaan echt; kinderpostzegelverzamelaars.

18. Ponypletter: hebben we die heks al gevonden? De situatie was heel erg vervelend, maar het woord is wel lekker, en je kunt nu weer eens op een andere manier zeggen dat iemand een dikke aars heeft. ‘Ga eens op dieet. Je lijkt wel een ponypletter.’

19. Protocolfetisjist: Ik heb een fobie voor het woord fetisj, sinds ene Boris mij probeerde te vertellen dat hij een fetisj had voor vage werkrelaties. Zo heeft ook ‘protocolfetisjist’ een beetje een vieze bijklank, maar daar geef ik Boris de schuld van.

20. Verhip: in dezelfde categorie als ‘koekenbakker’. Ik vind het gewoon leuker als we weer verhip zeggen in plaats van ‘w000t?’ Dus, gooi ‘m er weer eens in als je verbaasd bent.

21. Vlaaienlichter: was mij tot voor kort ook nog onbekend, maar ik zie het vaak genoeg gebeuren. Een vlaaienlichter is iemand die de taart van een ander uitdeelt, en met de eer gaat strijken. ‘Verhip,’ denkt de jarige, ‘wat maak je me nu, Bob?’

22. Watch out for your luggage: Jaren geleden gehoord, maar het is het type fout dat veel voorkomt. Je hoort hem in de treinen naar Schiphol, door goed bedoelende conducteurs die niet goed Engels spreken. Het leukste is te bedenken wat zijn fouten eigenlijk impliceren. ‘Ladies and gentlemen, next stop Schiphol airport. Please watch out for your luggage. It might attack you.’

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail